Protokoll från styrelsemöte den 11 december 2001

Närvarande: Mats Qviberg MQV
Per Fåhraeus PFÅ
Torsten Åstrand TÅS
Peter Johansson PJO
Lars Persson LPE
Christer Cedergren CCE
Mari Ryman MRY
Calle Ragnarsson CRA
Björn Gustafsson BGU
Micke Melander MME

Frånvarande: Thomas Larsson TLA
Anna-Lena Högström ALH

§ 1 Öppnande av möte

MQV öppnade mötet och hälsade CCE välkommen till styrelsen.

§ 2 Justering av föregående protokoll

Protokollet godkändes.

§ 3 Fastställande av dagordning

Dagordningen godkändes efter ett flertal ändringar, som skall användas framgent.

§4 Tävlingskommitténs rapport

TÅS presenterade den nya kommitténs sammansättning:
MRY är kontaktperson för Uttagningskommittén med Jan Kamras, Anna Järup och Krister Ahlesved som kaptener.
CRA ansvarar för Tävlingsdelen (TD) med Bernt Sigvardsson, Bo Flyme och BG Karlsson som kommittéledamöter.
LPE ansvarar för SM-veckokommittén med Stefan Åstrand, Åsa Andersson, Thomas Ivarsson och Sixten Ek som ledamöter. För arbetet inför EM-2004 ingår även MME.
TÅS ansvarar själv för Mästarpoängkommittén med Bengt Jungerfelt, Hans-Olof Hallén och Jonas Helgesson som ledamöter.
TÅS ansvarar också för kontakterna med Lagkommissionen.

TK skall i samarbete med LK ta fram en instruktion för LK, som harmonierar med riksstämmans beslut med anledning av Norrbottens motion, att presenteras för godkännande i styrelsen. TK skall också med samma syfte ta fram ett förslag till ändringar i den internationella lagboken. Deadline är den 14 maj 2002.

Tävlingsbestämmelser och spelprogram för 2002 är snart klara och kommer att skickas ut på remiss i början av 2002.

Beslöts att TK skall överta styrelsens roll som huvudman för Daniel Aubys uppdrag att ta fram nya regler för tillåtna system och konventioner.

§5 Medlemskommitténs rapport

CCE presenterade den nya kommitténs sammansättning:

För ansvarsområdet Medlemmar svarar Karl Persson och Thomas Winther.

För ansvarsområdet Utbildning ansvarar TLA.

För ansvarsområdet Marknadsföring ansvarar PJO.

För ansvarsområdet Svensk Bridge ansvarar Peter Johansson, Enköping, som civilt är sportchef på Upsala Nya Tidning.

CCE är själv Disciplinnämndens kontaktman i styrelsen.

Dessutom ingår ALH i kommittén.

Kommitténs kortsiktiga mål är få igång juniorverksamhet i alla distrikt och att på något sätt knyta till SBF flertalet av alla de dagspelare som idag står helt utanför. Man ska också få ner handläggningstiderna i DN till högst en månad.

Närmaste arbetsuppgifter blir att inventera det befintliga kursmaterialet, ta fram en egen sida på förbundets site och att skriva ett nytt avtal med Svensk Bridge.

§6 Ekonomikommitténs rapport

PFÅ meddelade att kommittéarbetet är i sin linda. Han planerar att sätta sig in i kansliets budget- och redovisningsrutiner, och att göra ett studiebesök på kansliet under några dagar i mars.
Han efterlyste också synpunkter från övriga styrelseledamöter angående såväl arbetsuppgifter som befogenheter för den nya kommittén.

§7 Aktuella ärenden

Ekonomi och budget
Utfallet till och med november är 167.000 sämre än budget. Det beror främst på att förbundets kapital i högre grad än tidigare placerats i likviditetsfonder, som bara ger utdelning vid försäljning eller varje halvår, vilket innebär att de budgeterade månadsintäkterna bara utfaller vid vissa månader. Detta underskott kommer att kompenseras under de månader utdelning sker.
MQV betvivlade det kloka att placera i likviditetsfonder och lovade att tillsammans med Erik Rydén gå igenom placeringen av förbundets tillgångar.

Beslöts att alla månadsbokslut skall skickas via mail tillsammans med en kommentar från BGU.

EM-Lag i Malmö 2004

MME rapporterade från mötet med EBL, att de enhälligt accepterat SBF:s ansökan inklusive villkoret att SM-veckan skulle arrangeras parallellt. EBL:S ordförande Rona kommer i december till Stockholm för att skriva ett avtal med MQV. Detta kommer att föregås av förhandlingar, där MME och LPE skall representera SBF.
Avtal angående raggning av sponsorer kommer att skrivas med Göran Gjerling och Svante Ryman denna månad och avtal med Malmö Mässhallar i januari.

Ett antal mindre kommittéer håller på att bildas. Dessa skall ha ansvaret för mindre, tydligt begränsade arbetsuppgifter, exempelvis brickläggning.

SM-veckan

Jönköpings kommun har fått ett förslag från SBF, som kommer att besvaras den 17 december. Blir svaret positivt kommer veckan att arrangeras i Jönköping, i annat fall i Skövde.
CCE anmärkte att planeringen av ett så stort arangemang som SM-veckan måste ha en sådan framförhållning att man till deltagarna vid en SM-vecka skall kunna meddela var nästa års skall arrangeras. LPE höll i princip med, men framhöll att han räknat med att vara i Skövde även 2002, men chockats över veckans kraftiga deltagarökning, vilken tvingat honom att tänka om. Lokalerna räckte helt enkelt inte till.

Pensionärsprojektet

CCE rapporterade för Thomas Winthers räkning. Det är ingen tvekan om dagbridge är en växande verksamhet, som ofta arrangeras av icke förbundsanslutna klubbar. Det är dock ofta förbundsanslutna spelare, som arbetar som klubbfunktionärer. Intresset för ett medlemskap är i de flesta fall mycket ljumt, så det gäller att tänka till om vi skall hitta ett koncept, som lockar dessa spelare och klubbar att gå med i SBF.

Thomas räknar med att slutrapportera inventeringen av dagverksamheten under våren 2002.

Regler för ersättning till styrelse- och kommittéledamöter

Fastställdes att dessa förväntas arbeta helt ideellt, vilket innebär att de har rätt till ersättning för havda kostnader, som exempelvis resor, men inte till traktamente eller annan ersättning. Om vid något tillfälle undantag skall göras, måste ansvarig ordförande först godkänna detta.
Även reskostnader över 2000 kronor måste godkännas av ansvarig ordförande.

Kansliet och Ruter

BGU rapporterade, att man via Ruter lagt upp konton för alla landets distrikt och ett stort antal klubbar. Det innebär att varje distrikt har ett saldo hos SBF, som de kan kontrollera via Internet. Alla transaktioner och aktuell ställning redovisas.
Konsekvensen blir att ett stort antal transaktioner via bank- eller postgiro därmed försvinner. Pengar som kansliet skall redovisa sätts in på distriktets konto och pengar som kansliet skall fakturera tas från kontot med en avisering till distriktet.
Styrelsen upplevde att detta var ett bra system.

§8 Konsulenten

MME rapporterade att från tidpunkten från förra mötet har arbetstiden i huvudsak bestått av att stödje S(E)M-kommittén i dess arbete. Även en längre semester har uttagits.

Rapporterade också från EBL:

* Där Ladies blir women och Open blir men

* EBL har haft stora bekymmer med Spanien efter EM på Teneriffa men att det nu ser ut att lösa sig.

* OS kommer att vara i Istanbul 2004

* Libanon lämnar europazonen pga. konflikten med Israel

* HUM eller Brown Stickers kommer inte att vara tillåtna varken i Rosenblum eller OS i varken korta eller långa matcher

* I nov 2002 kommer IOC att besluta om bridge blir en olympisk sport i konkurrens med Schack och Cross-country cycling

* EBL kommer att söka EU-bidrag för att genomföra bridgeutbildningar i länder i första hand från det gamla östblocket, då de är långt efter övriga Europa i sin utveckling.

En längre rapport från EBL mötet kommer så småningom.


I och med att GLI slutat har distriktsindelningen mellan konsulenterna ändrats, så att MME har norra, Ralf Byström mellersta och Thomas Winther södra Sverige.
Den 18-20 december skall konsulenterna träffas i Stockholm, bland annat för att gå igenom kursmaterielet.

§ 9 Kansli-Info

Beslöts att kansliet varje år skall gå igenom pärmen med aktuella avtal och ta fram en innehållsförteckning, som skall tillställas styrelsen.
Styrelsen tackade för den utsända kanslikalendern för 2002, men påpekade vikten av korrekturläsning, framför allt vad gäller datum under hösten, där ännu inte allt har fastställts av de ansvariga kommittéerna.

§10 Övriga frågor

SM-Lag för seniorer

Beslöts att ett SM-Lag för seniorer skall anordnas under våren 2002 och samtidigt vara en kvalificering för EM-Seniorer, som spelas i Italien i slutet av juni. TK fastställer tävlingsdatum och tävlingsform, men tävlingen skall spelas under en helg utan föregående kvalificeringsspel.
Samtidigt beslöts att begreppet "Veteraner" skall ändras till "Seniorer" och att åldersgränsen skall vara sådan att spelarna är kvalificerade att deltaga i EM. Denna gång innebär det att de skall vara födda före den 15 juni 1947.
Åldersgränsen skall även för SM Par Seniorer sänkas från 60 till 55 år, dock inte för det redan påbörjade kvalet.
MME skall den 18 december skicka ut en pressrelease i ärendet.

§11 Åtgärdslista

Beslöts att åter ta fram en åtgärdslista efter varje styrelsemöte. Den skall innehålla en beskrivning av åtgärderna, vilka som är ansvariga för åtgärderna och deadline för dem.

§ 12 Avslutning

MQV avslutade mötet och tackade för visat intresse. Datum för höstens möten fastställdes till den 23 augusti i Malmö, den 18-20 oktober i Skövde i samband med distriktsträffen och den 7 december i Stockholm i samband med Junior-SM Par-Final.
Dessutom kommer mötet den 14 februari att flyttas till Jönköping, om SM-veckan flyttats dit.

Vid protokollet Justeras

Björn Gustafsson Mats Qviberg

 

Åtgärdslista

Ansv Företeelse Protokoll Deadline

TK Instruktion LK, Förslag WBF SM-049 02-05-14

TK T-best och spelprogram för 2002-2003 SM-049 02-01-01

TK Upplägg SM-Lag Seniorer SM-049 01-12-17

MQV Placering av SBF:s medel SM-049 02-01-01

MQV Avtal med EBL SM-049 02-01-01

LPE Avtal med Gjerling och Ryman SM-049 02-01-01

LPE Avtal med mässan och hotell SM-049 02-02-01

MME Pressmeddelande om SM-Lag Seniorer SM-049 01-12-18